De stijl

Dat het dit jaar 100 jaar geleden is dat De Stijl opgericht is, is jullie vast niet ontgaan. Wij kregen een uitnodiging van Spectrum en Broeinest die fantastisch aansloot op dit jubileum.

We werden uitgenodigd in Bergeijk, waar het iconische gebouw van De Ploeg staat dat Rietveld in 1958 voor de weverij ontwierp. In opdracht van tentoonstellingsontwikkelaar Bruns hebben de architecten van Diederendirrix samen met ontwerper Aart van Asseldonk het gebouw op bijzondere wijze een nieuwe toekomst gegeven door het van top tot teen te renoveren. We werden door Aart zelf  rondgeleid en hij lichtte diverse onderdelen van zijn werk gepassioneerd toe.

Klok ’the time is ticking’ sprak ons enorm aan. De klok is een toonbeeld van vergankelijkheid, de tijd tikt verder. Een precisie uurwerk overleeft vaak diverse generaties. Aart onderzocht de mogelijkheid om de klok als object even vergankelijk te maken als hijzelf. Dit deed hij door een precisie uurwerk te ‘verstoppen’ in een houten omkasting in de vorm van een klok. Daar voegde hij hout etende insecten aan toe. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de omkasting opgegeten door de insecten en wordt het onverwoestbare uurwerk binnenin langzaam zichtbaar. Een object dat, in tegenstelling tot ons mensen en de houten kast, wél honderden jaren mee kan gaan.

Aansluitend bezochten we het Van Daalen Huis dat Rietveld in 1956 ontwierp voor Roelof van Daalen, directeur van De Ploeg. Alle details, de kleuren en de inrichting van het huis waren nog authentiek! Het huis wordt in deze originele staat zelfs nog bewoond.

Daarna hebben we een tour gedaan in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week, georganiseerd door Het Broeinest. Hierover later meer!

Success, your comment is awaiting moderation.