#SFF2018 – HAY Workspace 2.0

Net als in Milaan kiezen sommige prominente designmerken ervoor om juist níet op de Stockholm Furniture Fair te presenteren, maar op een andere plek in de stad. De presentatie van nieuwe producten wordt dan vaak gecombineerd met een netwerkborrel en inspirerende lezingen. Zo ook het Deense merk Hay, die de installatie ‘Hay Workspace 2.0’ presenteerde in de showroom van het agentschap Gulled, met een serie lezingen van designers Stefan Scholten, Rolf Hay, Stefan Diez en GamFratesi.

Wij bezochten de lezing van Stefan Scholten van het Nederlandse duo Scholten & Baijings, dat al tijdens de opmars van het merk Hay voor vele ontwerpen verantwoordelijk is. Eén van de nieuwere ontwerpen van het duo is de 13Eighty chair, genoemd naar het aantal gaatjes in de gegoten polypropyleen kuip. De gaatjes zijn zowel decoratief als functioneel. Ze geven de kuip een speelse transparantie en spelen met licht en schaduw. Wanneer de stoel buiten wordt gebruikt, zorgen de gaatjes voor afwatering. Verkrijgbaar met en zonder armleggers en altijd handig: stapelbaar. Wij vinden vooral de toon-op-toon kleurvariaties prachtig.

De installatie Hay Workspace 2.0 laat zien hoe design kan zorgen voor innovatie en productiviteit op de werkplek. De werkplek wordt meer en meer een plek waar je je thuis voelt, met een huiselijke uitstraling in plaats van een zakelijke. Kastsysteem New Order speelt de hoofdrol in de presentatie en is uitgebreid met een groot aantal nieuwe onderdelen die het mogelijk maken om voor elke werkplek een specifieke en creatieve oplossing te bieden. Wij vinden de grote workbenches met opzetkasten erg mooi, die het mogelijk maken geconcentreerd te werken zonder het contact met collega’s aan de tafel te verliezen. Ook de statafels voor (samen)werken en overleg spreken ons erg aan en zien we graag ook in onze eigen studio!

De toepassing van het New Order systeem als keuken / bar tijdens de presentatie vonden wij verrassend. Een dun marmeren blad op het eiland en een RVS blad op het werkgedeelte geven de kasten een frisse horeca uitstraling. Ook leuk om te zien hoe de geperforeerde achterwand van een hoge kast dienst doet als organizer voor keuken accessoires. Uiteraard is de keuken gevuld met de nieuwste accessoires van Hay, zoals de Iris Mug van ontwerper Clara von Zweigbergk. De mok is een onderdeel uit de Iris collection; handgemaakt, ultradun en ongeglazuurd porselein uit Japan. Kenmerkend is de combinatie van ronde en scherpe vormen die, zoals we haar kennen, zijn oorsprong vindt in het vouwen van papier. Achtergrond informatie over het ontwerpproces van Clara lees je hier.
Ook erg leuk: de nieuwe serie Chopping Boards. In rechthoekige en ronde vormen en zeer uitgesproken kleuren. Om te verzamelen!

Success, your comment is awaiting moderation.