#SSF2018 – gekakel

Op de Furniture Fair hebben we niet alleen meubilair en verlichting gezien. Ook materialen met een typische interieurtoepassing werden getoond. Na drie stands met ‘Kakels’ begrepen we eindelijk dat kakel gewoon tegel betekent in het Zweeds. En wat een hoop mooie tegels hebben we gespot!

Bij de stand van Konradssons zagen we een prachtige roze tegel met kleurverloop. Deze tegel is van Iris Ceramica uit de collectie van Diesel Living en heet Shades of Blinds. Een tegel die toegepast op een hele wand een visueel effect oproept. Verkrijgbaar in wit, groen, grijs, blauw, zwart en onze favoriet: roze.

Even later passeerden wij de stand van het Italiaanse merk Mutina, die op geheel eigen wijze naar keramiek en tegels kijkt. Technologie, ambacht, innovatie en experiment komen samen in grensverleggende productlijnen, die door verschillende ontwerpers en designers van over de hele wereld worden ontworpen.

Mutina Bas-Relief van ontwerper Patricia Urquiola is een handgemaakte collectie dat bas-reliëf als thema laat zien. Subtiele patronen worden toegevoegd aan het oppervlak met behulp van minimale hoogteverschillen, zoals bij een munt. De collectie bestaat uit diverse varianten waardoor een geheel eigen compositie gemaakt kan worden.

Mutina Folded by Raw Edges laat het effect van gevouwen papier zien in keramiek. Het Israëlische Raw Edges was geïnspireerd door traditionele keramische patronen die in de jaren ’50 en ’60 veel gebruikt werden in Tel Aviv. Door alleen gevouwen lijnen te gebruiken creëerden ze opnieuw deze repeterende patronen.

Mutina Tape by Raw Edges is van dezelfde ontwerpers als de Folded collectie. Met de Tape collectie werkten ze niet met reliëf, maar met gekleurde patronen die (soms deels) over de ruwe tegel zijn aangebracht. De tegels zijn verkrijgbaar in wit en zwart als basiskleur, maar door de grote variatie in gekleurde patronen zijn er oneindig veel mogelijkheden. Zowel in vloer- en wandtegel en zowel voor binnen- als buitentoepassing.

Mutina Phenomenon by Tokujin Yoshioka is een collectie geïnspireerd op de texturen van materialen uit de natuur. Phenomenon bestaat uit kleine elementen in patronen die niet vlak zijn aangebracht, waardoor een bewegend dessin wordt gecreëerd. De productie is ambachtelijk maatwerk voor een ‘handmade’ look.

Success, your comment is awaiting moderation.