Ventura Centrale

Dit jaar waren er voor het eerst ook exposities in de indrukwekkende gebouwen achter het Stazione Centrale in Milaan. We zagen diverse mooie presentaties, waaronder Transitions II van Baars & Bloemhoff en Lee Broom’s Time Machine, zijn 10 jarig jubileum. Maar de meeste aandacht (hoe toepasselijk) hadden wij toch wel voor ‘May I have your attention please’, een samenwerking van Maarten Baas en Lensvelt.

In de donkere ruimte onder een betonnen tongewelf, heeft Maarten Baas de rode loper uitgerold. Daaromheen staan in halve cirkel zo’n honderd luidsprekers, groot en klein en in allerlei materialen. Uit alle luidsprekers komt geluid, maar je kunt niet verstaan wat er wordt geroepen. Op de rode loper en eromheen staan 101 stoelen, die op elkaar lijken, maar geen van allen hetzelfde zijn. Deze stoel ontwikkelde Maarten Baas samen met Lensvelt.

De installatie ‘May I have your attention please’ gaat over het vragen van aandacht en hoe dat ons beïnvloedt. De titel van de installatie is daarom groot op de achterwand aangebracht. Maarten Baas legt uit: ‘Spreekbuizen of roeptoeters, hét symbool van deze tijd. Als we niet oppassen vormt de kakofonie van stemmen, meningen, nieuwsberichten en wetenswaardigheden al snel een brij waarin feit en fictie steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden zijn’.

Dit krachtige én prachtige statement heeft wat ons betreft niet voor niets de prestigieuze Milano Design Award for Best Concept gewonnen!

Success, your comment is awaiting moderation.