familiehuis bilthoven

Een vrijstaande villa uit 1935 met een bijzondere bouwstijl, ontworpen door architect H. van Vreeswijk. Oorspronkelijk gebouwd als dokterswoning met praktijkruimte, door twee doktersfamilies bewoond. De praktijkruimte was nog steeds aanwezig en de rest van de woonruimte was nogal hokkerig ingedeeld. Om er een ruimtelijk familiehuis van te maken, hebben we de plattegrond van de begane grond vrij drastisch aangepakt. Diverse constructieve doorbraken zorgen ervoor dat de ruimtes zijn vergroot en vloeiend in elkaar overlopen. Op de plekken van de doorbraken zijn brede glazen schuifdeuren geplaatst voor optimaal doorzicht, met de mogelijkheid om ruimtes met elkaar te verbinden of juist van elkaar te scheiden.
Op de begane grond zijn drie belangrijke verblijfsruimtes aan elkaar geschakeld; de woonkeuken, de zitkamer en de tv/spelletjeskamer. Deze laatste is voor de kinderen favoriet. Tegenover de ingebouwde kastenwand met televisie staat een lekkere luie bank om op weg te kruipen. Daarnaast staat een gezellige ronde tafel met een kacheltje vlakbij om samen spelletjes te doen. Genoeg ruimte om alles op te bergen in de fraaie kast met ‘webbing’ deuren. Het poëtische behang zorgt voor een mooi decor achter deze setting.
In de zitkamer staat een hoekbank op een groot rond kleed. Een fijne plek om samen te zijn of rustig een boek te lezen. Boven de bank een dierbaar kunstwerk van de familie waar het kleurpalet op is afgestemd. De piano heeft een mooie plek gekregen bij de open trap naar boven. Tussen de zitkamer en de woonkeuken is een nieuwe moderne en suite gemaakt; twee niskasten met ruimte voor persoonlijke items en een grote opening met glazen schuifdeuren. De ruimte erachter, de woonkeuken, grenst aan de tuin en is flink vergroot door een constructieve ingreep. Er zijn diverse nissen gecreëerd zodat de hoge keukenkasten en vitrinekasten konden worden ingebouwd. De koffienis is open gebleven en voorzien van een houten blad en een achterwand met sfeervolle groene tegeltjes. Op het royale eiland wordt gespoeld en gekookt. De kinderen kunnen er even bij komen zitten op de halfhoge barkrukken. De eettafel staat bij de schuifdeuren naar de zitkamer. Aan de zijwand is een nieuwe moderne haard gemaakt met een klein zitje ernaast. Een uitnodigende plek zo vlakbij de tuin. De achterpui is vervangen door een harmonica pui, die helemaal open gezet kan worden. In dit project zijn alle buitenkozijnen vervangen voor geïsoleerde aluminium kozijnen met een authentieke stalen kozijnen look. In combinatie met de buitengevel, die helemaal wit is gestuct, heeft de villa nu een strakke, eigentijdse uitstraling. Aan de binnenzijde hebben de ramen een koof waar de linnen vouwgordijnen in zijn gemonteerd.
De nieuwe eiken trap in de zitkamer leidt naar boven naar de privé vertrekken. Op de eerste verdieping bevindt zich onder andere een royale master bedroom met inloopkast en open badkamer. Ook hier is de gietvloer over de gehele verdieping doorgetrokken. Prachtig met het vrijstaande witte bad, de houten badkamerkast en als accent de zwarte kranen. Naast de douche trokken we een wandje door, waardoor bij het zijraam een speelse nis is ontstaan met een make up tafeltje.
Een schuifdeur verbindt de badkamer met de sereen ingerichte slaapkamer. Een klein zijkamertje is open gebroken en bij de slaapkamer betrokken, voorzien van extra kastruimte.
Deze extra ruimte geeft toegang tot een groot dakterras.

Dit project is o.a. gerealiseerd door:
bouwkundig tekenbureau – LM Design
bouwbedrijf – G. du Maine Timmer en onderhoudsbedrijf
aluminium buitenkozijnen – Aliplast
aluminium schuifdeuren – Alux Doors
gietvloer – Zeb den Uyl
inbouwverlichting – Modular Lighting Instruments
haarden – Van Manen
keuken – Artic Keukens
maatwerk – Evert van Wijk
badkamer – Badkamerwarenhuis
gordijnen – Brouwer

bloominspiration – fotografie