herenhuis amsterdam

Voor een jong gezin uit Amsterdam verbouwden we een herenhuis van vier verdiepingen. We bedachten een architectonishe ingreep die vooral het souterrain en de begane grond drastisch veranderden.
Aan de achterzijde van de woning werd (maar) 1.4 meter uitgebouwd, maar wel over een hoogte van twee hele verdiepingen! Het doel was om een verbinding te maken tussen het (toen donkere) souterrain, de tuin en de begane grond. Om de verbinding tot stand te brengen en voor optimale lichtinval maakten we een vide op de begane grond, waardoor de 5 meter hoge glaspui in beide verdiepingen meer daglicht binnenlaat.
In het souterrain hebben we een woonkeuken gemaakt. Er is veel apparatuur ingebouwd; het meeste weggewerkt in de verbouwde kern van het huis. Achter de kastenwand is zelfs een ‘verborgen’ inloopkast ontstaan. Hiervoor hebben we een houten wand ontworpen waar de mooiste ingredi├źnten uitgestald worden alsof je bij de traiteur bent. Op het eiland wordt gekookt, zodat gasten er gezellig bij kunnen komen staan of zitten. Richting de tuin staat de grote eettafel, met om de hoek de XL boekenkast van ruim 5 meter hoog. Er is een trapje in de kast ge├»ntegreerd om de boeken tot boven te kunnen pakken. Onderin de kast is bergruimte en een tv ingebouwd, zodat deze hoek perfect dienst doet als kinderspeelhoek. De betonnen treden naar de tuin gaan over in het stenen terras. In de zomer gaan de grote openslaande deuren open; voor maximale verbinding met de stadstuin.
Op de begane grond zijn alle authentieke details bewaard, zoals de charmante marmeren entree, de prachtige ensuite kasten en de geornamenteerde plafonds. Dit vormt een prachtig contrast met de moderne zinken uitbouw en glazen gevel. Het uitzicht en de lichtinval zijn vanaf deze verdieping spectaculair!

fotografie: suzanne paap – bloominspiration