monument ’t sluisje amersfoort

Een klein stukje historie is wel op zijn plaats bij dit bijzondere monument! Onder muurhuis ’t Sluisje stroomt het water de binnenstad van Amersfoort binnen. Oorspronkelijk was het alleen een waterdoorgang, maar in de 16e eeuw werd het water overkluisd. Hierop verrees Huis ’t Sluisje. Nadat het in de 18e eeuw een tabakspakhuis was geweest, werd in 1776 in het pand een Musiecqzaal aangelegd, zoals boven de ingang is te lezen. Op de eerste verdieping is boven de entreedeur een authentiek plateau te zien met de namen van musici die hier hebben gespeeld.
Een waanzinnig mooi gebouw met een prachtig verhaal waarvoor wij het verbouwing- en inrichtingsplan hebben mogen maken.
Het resultaat is een karaktervol familiehuis met twee complete woonlagen plus een slaapverdieping en zolder. Totaal maar liefst 1800 men 347 mwoongenot!

De begane grond bestaat uit een royale entree, een gastenverblijf met badkamer en sauna, een bijkeuken en een grote woonkeuken met ensuite deuren naar de speelkamer/woonkamer. Beiden grenzen aan de twee tuinen die verbonden zijn met een brug. De Bulthaup keuken heeft een eenvoudige opstelling met een compleet wit werkgedeelte met schiereiland en een ingebouwde apparatenwand in de kleur van het balkenplafond. Er is gekozen voor afzuiging in het blad via de vloer naar buiten, omdat we geen afzuigkanalen onder het prachtige balkenplafond wilden maken. De bewoners namen hun robuuste eettafel met bijpassende bank mee uit hun vorige woning. Wij hebben de tafel aangevuld met ossenbloed rode stoelen van Normann Copenhagen. Boven de tafel hangt de Light Forest van &Tradition, uiteraard op maat gemaakt voor dit balkenplafond. We bedachten een doorbraak naar de aangrenzende ruimte waarvoor we niskasten en stalen deuren hebben ontworpen. In de speelkamer is een gashaard, een gezellige ‘stube’ en natuurlijk veel speelruimte bedacht.

Via de originele houten trap bereiken we de eerste verdieping, een ruimte met een absoluut wow-effect. De afmetingen zijn enorm (12,5 x 7 x 5,5 meter); voor ons een uitdaging om hier een leefbare woonruimte te creëren waarin het gezin zicht thuis voelt. Om de menselijke maat terug te brengen in de ruimte hebben we een bouwwerk in de ruimte gemaakt. De entresol hebben we uitgebreid met een flink balkon die opgehangen is aan het ossenbloed rode balkenplafond. Onder dit balkon is de plafondhoogte nu ‘normaal’ waardoor een intieme plek is ontstaan. Tegenover het balkon hebben we een nieuwe XL gashaard gemaakt met een stenen zitplateau. In de grote open ruimte ertussen hangen de enorme ringvormige Aura lampen van JSPR die als eyecatcher binnen, en ’s avonds zelfs buiten langs de gracht, te zien zijn. Onder deze lampen staat een compositie van bankelementen met draaibare leuningen waardoor gezellige hoeken gecreëerd kunnen worden. Samen tv kijken, of juist met een grote groep naar het beamerscherm (verstopt in het balkon!) kijken? Alles kan met de Ponton bank van Leolux. Op deze verdieping is onder de entresol ook een tweede keuken en toilet gemaakt, zodat het een volwaardige woonverdieping is. De kleine kamer aan de voorzijde is omgetoverd tot mini museum voor de verzamelingen van de bewoner.

Via de authentieke eiken wenteltrap betreden we de entresol met balkon. Deze ruimte doet dienst als hobbyruimte, bibliotheek en loungeplek. Het uitzicht vanaf de loungeplek is fantastisch; door de glazen balustrade heb je direct zicht op de zitruimte en haard beneden en door het lage raam zie je de oude binnenstad van Amersfoort.

Als we de wenteltrap vervolgen, belanden we op de tweede verdieping. Deze bestaat uit vier slaapkamers, een badkamer en een lange verkeersruimte die alle ruimtes met elkaar verbindt. Door de ruimte flink open te breken zijn prachtige zichtlijnen ontstaan. De gangzone heeft een vide tot aan het dak, waardoor de wand naar de slaapkamers als een soort binnengevel de ruimtes scheidt. Aan het eind van de gangzone staat een glazen pui als afscheiding naar de badkamer. In de badkamer is een extra dakkapel geplaatst naar voorbeeld van de originele die in de gangzone zit. Juist hieronder staat het grote bad, waar het hele gezin in past. In bad met uitzicht op de binnenstad en de ruimtelijke gang! In de badkamer hebben we stoere materialen gebruikt, zoals beton, staal en steen en dit aangevuld met houten maatwerkmeubels. De RVS kranenserie Fukasawa van Aboutwater tilt het geheel naar een hoog niveau.
De slaapkamers zijn intiem en hebben allemaal een eigen dakkapel met uitzicht over de tuin en gracht. Eén van de slaapkamers heeft een vide en slaapplek op zolderniveau. Omdat we een inpandig raam hebben gemaakt is er direct zicht vanuit bed op de complete gangzone. In de gangzone hebben we een houten trap gemaakt naar de zolder met technische ruimte en verrassend veel bergruimte.

fotografie: suzanne paap – bloominspiration