interieurconcept mariënhof – wijnbar zuster margaux

context
Mariënhof is ruim 500 jaar oud; een prachtig bewaard, historisch pand in de binnenstad van Amersfoort. Het heeft verschillende bestemmingen gehad, waaronder klooster, burgerweeshuis en recenter hoogwaardige horeca. Het gebouw kenmerkt zich door de kloostergangen rond de binnenplaats en de vele ruimtes daaromheen, van grote feestzaal tot kleine intieme kamers. Op de plek van de nieuwe wijnbar Zuster Margaux bevond zich ten tijde van het burgerweeshuis de lint- en bombazijnweverij. Bombazijn is een stof van katoen en linnen en het weven ervan werd aan de weeskinderen onderwezen als ambacht.

identiteit
Mariënhof is een plek om samen het leven te beschouwen en te vieren. Om met elkaar de dialoog aan te gaan. Een plek waar aandacht voorop staat en waar men zich mag laten verrassen. ‘Pas als iemand zijn schild laat zakken, kan je ze raken in het hart’, aldus pandbewaarder Pieter Aalbers.

thema
De inspiratie voor het interieur van Zuster Margaux haalden we uit de connectie tussen verleden, heden en toekomst.
Mariënhof, klooster: een historische plek voor overdenking, beschouwing en meditatie. Anno nu een plek om tot jezelf te komen, en met elkaar het leven te beschouwen.
Mariënhof, burgerweeshuis: een historische plek voor aandacht, zorg en welzijn. Anno nu een plek om aandacht te geven en te krijgen, zowel lichamelijk als geestelijk.
Mariënhof, ontmoetingsplek: een historische plek voor dialoog en wisselwerking. Anno nu een plek om met elkaar in gesprek te gaan, te geven en te ontvangen, om betrokkenheid te voelen.
Mariënhof, ontmoetingsplek: een historische plek voor verwondering. Anno nu een plek om je te laten verrassen.
Deze inspiratiebronnen hebben we samengevat in het thema ‘reflectie’.

uitwerking
Diverse toepassingen van reflectie worden zichtbaar in het interieur van de nieuwe wijnbar Zuster Margaux.
Binnen het thema ‘reflectie’ hebben we ons specifiek voor de wijnbar laten inspireren door zeepbellen, die symbool staan voor de start van een droom, voor samenhang, transparantie en kleurschakeringen. Het grote ronde raam bij de entree geeft direct een panoramisch zicht op de wijnbar. In het interieur zijn veel spiegelende oppervlakken te zien, waaronder de rosékleurige bar en wijnwand, de gekleurde glazen lampen en de hoogglans gespoten antieke stamtafel. Het thema wordt ultiem belicht in de vorm van speciaal ontworpen wandlampen met spiegels van de Amersfoortse ontwerper Marcel Ossendrijver van M.OSS design.
Ook textielkunst krijgt een plek, mede omdat de lounge van Zuster Margaux vroeger de Linnenkamer is geweest. Lokale en ambachtelijke ontwerpen worden bewust gemengd met eigentijds design, o.a. uit Scandinavië. Zuster Margaux is een sprankelende, eigentijdse bar met een historische lading.

resultaat
De foto’s van het eindresultaat zijn te zien bij zakelijke projecten.