interieurconcept rick smeenk interieurbouw

context
Interieurbouw Rick Smeenk uit Almere produceert interieurs en meubelen op maat voor (interieur)professionals, maar ook voor particulieren. Bij Rick Smeenk gaan vakmanschap en innovatie hand in hand, zodat met een relatief klein team een kwalitatief hoogwaardige productie gegenereerd kan worden. Ook wordt de link gelegd met duurzaam ondernemen.

identiteit
De combinatie van vakmanschap en innovatie zit in het DNA van Rick Smeenk. Begonnen als een traditioneel timmerbedrijf en door innovatie ontwikkeld tot een koploper op het gebied van interieurbouw. Nog altijd werkt Smeenk met de beste vakmensen die de ambachtelijke technieken tot in de puntjes beheersen. Computerprogramma’s en geavanceerde computergestuurde machines zijn de technische hulpmiddelen van de meubelmakers. Smeenk zorgt dat het idee van de opdrachtgever realiteit wordt en regelt dit van a tot z.

thema
Om de kenmerken van Rick Smeenk te verbeelden hebben we het thema “Fit & Fix” bedacht.
Hierin zit de ambacht en techniek: het past (fit) en we kunnen het maken (fix), maar ook het ontzorgen: we passen bij elkaar (fit) en we regelen het voor je (fix).

uitwerking
In het ontwerp zijn een aantal elementen opgenomen die het thema Fit & Fix verbeelden. We vonden het belangrijk dat Rick Smeenk een aantal van zijn specifieke ambachtelijke en technische technieken kon laten zien in het interieur.
Zo hebben we een box in de werkruimte geplaatst met een akoestische werkplek en kopieervoorzieningen. De buitenzijde van de box is gemaakt van door-en-door zwart MDF waarin diverse symbolen zijn “getekend” met de CNC machine. Deze symbolen zijn door de vakmensen van Smeenk zelf in de computer getekend en in de werkplaats in het plaatmateriaal verwerkt. De symbolen verbeelden ambachtelijke en technische hulpmiddelen die tijdens de productie van interieurs worden gebruikt.
De maatwerk meubels in de kantoorruimte en vergaderruimtes zijn uiteraard allemaal door Smeenk zelf gemaakt. Hierin zijn diverse technieken verwerkt, zoals traditionele houtverbindingen (de bartafel) en bijzondere fineer- en freestechnieken (kastenwand en vergadertafel).
Het Fit & Fix thema komt ook terug in de Bolt lampen van Tonone die in diverse uitvoeringen zijn toegepast. Deze lampen hebben een zichtbare technische verbinding tussen de afzonderlijke onderdelen.
Voor de kleuren en materialen in het interieur hebben we ons laten inspireren door de combinatie van natuur en techniek. Duurzaamheid, zoals spaarzaam omgaan met grondstoffen, is een belangrijke pijler van Smeenk. De gerecyclede materialen van Buxkin (leer en vilt) spelen daarom een grote rol in het interieur. We hebben dit gecombineerd met industriële kleuren uit de machinebouw; een kleurpalet met vergrijsde groen en blauwtinten. De huisstijlkleur rood van Smeenk komt op detailniveau terug.

resultaat
De foto’s van het eindresultaat zijn te zien bij zakelijke projecten.