de nieuwe bibliotheek almere – nieuwscafé

Voor De Nieuwe Bibliotheek Almere hebben we het interieurconcept en ontwerp gemaakt voor het Nieuwscafé. Rick Smeenk Interieurbouw, die al diverse interieuropdrachten voor de bibliotheek uitvoerde, is verantwoordelijk voor de bouw van het café en benaderde ons om het ontwerp te maken.

Het gebouw van de bibliotheek aan het Stadhuisplein in Almere heeft diverse architectuurprijzen gewonnen, zowel voor het exterieur van Meyer en Van Schooten als voor het interieur van Concrete. Het gebouw heeft strakke lijnen en scherpe hoeken. De glooiende terrassen voeren je van verdieping naar verdieping; een snelle route voor “run shoppers” en een avontuurlijke route voor “fun shoppers”. De hoge en lage bibliotheekkasten meanderen vanuit de gevel de ruimte in en volgen daarbij de terrassen. Qua kleurstelling blendt het interieur in het zwart/witte gebouw. Alleen de communicatie bovenin de kasten en de cirkelvormige tapijten zijn helder gekleurd en zorgen voor herkenbaarheid van de collectie die zich daar bevindt.
Het oude Nieuwscafé bevond zich op de tweede verdieping en hoorde bij het oorspronkelijke interieur. Op deze plek was het café echter niet erg zichtbaar voor bezoekers. Daarom de vraag om het Nieuwscafé te verhuizen naar een nieuwe prominente plek in de grote hal.
Voor ons een uitdaging om enerzijds recht te doen aan het sterke concept van het huidige interieur en om anderzijds het nieuwe Nieuwscafé op een andere plek een eigen gezicht te geven binnen de bibliotheek.
Omdat het Nieuwscafé de ultieme ontmoetingsplek is, wilden we de mens centraal stellen. Zodat het café als huiskamer voor álle mensen in Almere kan fungeren; om elkaar te ontmoeten en uit te nodigen tot een gesprek of debat.
Zo bedachten we het concept “HUID” waarin de overlap tussen mens en boek wordt samengevat.
Hoe we tot dit thema zijn gekomen is te lezen bij concepten.

Een belangrijke keuze in het ontwerpproces is dat we wilden blenden in het sterke interieurconcept van de bibliotheek. In de grote hal van de bibliotheek stonden nog een aantal collectiekasten in de kenmerkende meanderende opstelling, die plaats moesten maken voor het nieuwe café. De sterke vormen van deze kasten hebben we gerespecteerd en vervangen door gelijkvormige objecten met een andere functie. De kasten hebben veelal dubbelfuncties: display- en bergruimte voor kranten en magazines, zitbanken en leestafels. Door de oplopende terrassen overzie je vanuit de centrale hal het hele Nieuwscafé.
De centrale bar heeft een sterke cirkelvorm, ook een terugkerende vorm in de bibliotheek. Langs de roltrappen naar de verdieping bedachten we een meters hoge vakkenkast die de aandacht van de bezoekers trekt en een mooi decor vormt achter de bar.
Het Nieuwscafé wordt begrensd door de eerste hoge collectiekast van de bibliotheek die aan de café-zijde is voorzien van maatwerk boxen waarin 120 verschillende magazines zijn uitgestald. Een inschuifbare klepconstructie verbergt de opbergruimte voor de jaargangen van het magazine.
Naast de collectie kranten en magazines heeft het Nieuwscafé vooral een sociale functie binnen de bibliotheek. Het café biedt het horeca concept van Coffee Star die onder andere heerlijke koffie, thee, taart en lunchbroodjes serveert. De ultieme plek om te ontmoeten en genieten. Voor ons belangrijk om het menselijke aspect toevoegen in het strakke zwart/wit/grijze interieur van de bibliotheek.
Het gehele Nieuwscafé is daarom uitgevoerd in verschillende huidtinten. Zo is het hout van de maatwerkkasten, de bar en het meubilair gebeitst, van bleek blond tot diep donkerbruin. Ook het leer voor de bekleding van de banken en de bar heeft diverse beige en zalmroze tinten. De lampen zijn roze, van baby roze tot oudroze.

Rick Smeenk Interieurbouw – realisatie maatwerk en inrichting
Buxkin – gerecycled leer op de bar
Zeitraum – terrastafels, stoelen en krukken
Abstracta – akoestische lampen boven de bar
Tonone – tafellampen op kasten en leestafels

fotografie: suzanne paap – bloominspiration