rick smeenk interieurbouw

Interieurbouw Rick Smeenk uit Almere produceert interieurs en meubelen op maat. De combinatie van vakmanschap en innovatie zit in het DNA van Rick Smeenk. Begonnen als een traditioneel timmerbedrijf en door innovatie ontwikkeld tot een koploper op het gebied van interieurbouw.
Om de kenmerken van Rick Smeenk te verbeelden hebben we het thema “Fit & Fix” bedacht.
Hierin zit de ambacht en techniek: het past (fit) en we kunnen het maken (fix), maar ook het ontzorgen: we passen bij elkaar (fit) en we regelen het voor je (fix). Meer over dit thema is te zien bij concepten.

Ons ontwerp richtte zich op het kantoor en de vergaderruimtes. De indeling was al goed, maar de functionaliteit van de werkplekken kon beter. We bedachten voor Rick en Ellen Smeenk een 6 meter lang bureau met plek voor werk en overleg. Voor Ellen voegden we daar een akoestische werkplek aan toe in de vorm van een box achter haar bureau. Een plek waar ze met enige privacy, en toch in de open ruimte, kan werken. De buitenzijde van de box is gemaakt van door-en-door zwart MDF waarin diverse symbolen zijn “getekend” met de CNC machine. Deze symbolen zijn door de vakmensen van Smeenk zelf in de computer getekend en in de werkplaats in het plaatmateriaal verwerkt. De symbolen verbeelden ambachtelijke en technische hulpmiddelen die tijdens de productie van interieurs worden gebruikt. Een mooi voorbeeld van het Fit & Fix thema. De akoestische binnenzijde van de box is volledig bekleed met gerecycled vilt.
Naast computer werkplekken was er ook behoefte aan een flinke materialenkast en statafel om tekeningen en materialen samen te bekijken. We bedachten een “werkbank” op stahoogte, met traditionele houtverbindingen.
De maatwerk meubels in de vergaderruimtes zijn uiteraard ook allemaal door Smeenk zelf gemaakt. Hierin zijn diverse technieken verwerkt, zoals bijzondere fineer- en freestechnieken (kastenwand en vergadertafel).
Het Fit & Fix thema komt ook terug in de Bolt lampen van Tonone die in diverse uitvoeringen zijn toegepast. Deze lampen hebben een zichtbare technische verbinding tussen de afzonderlijke onderdelen.
Voor de kleuren en materialen in het interieur hebben we ons laten inspireren door de combinatie van natuur en techniek. Duurzaamheid, zoals spaarzaam omgaan met grondstoffen, is een belangrijke pijler van Smeenk. De gerecyclede materialen van Buxkin (leer en vilt) spelen daarom een grote rol in het interieur. We hebben dit gecombineerd met industriële kleuren uit de machinebouw; een kleurpalet met vergrijsde groen en blauwtinten. De huisstijlkleur rood van Smeenk komt op detailniveau terug.

fotografie: suzanne paap – bloominspiration