mariënhof – toiletgroepen

Mariënhof heeft verschillende bestemmingen gehad, waaronder klooster, burgerweeshuis en recenter hoogwaardige horeca. De inspiratie voor het interieur haalde studio zebra uit de connectie tussen verleden, heden en toekomst. Deze inspiratie werd door studio zebra samengevat in het thema ‘reflectie’. Voor de toiletgroepen hebben we ons verdiept in de betekenis van ’toilet maken’. We hebben ons gefocust op de poëtische kant van het toiletbezoek, niet op de rationele kant. Verlichting, verzorging, aandacht en privacy zijn de sleutelwoorden waarmee we gewerkt hebben.
Hoe dit thema tot stand kwam, is te zien bij concepten.

Er zijn twee toiletgroepen; één bij de entree, die o.a. gebruikt wordt door de bezoekers van wijnbar Zuster Margaux, en één bij de feestzaal, voor intensief gebruik tijdens bruiloften en congressen. Beide toiletgroepen waren toe aan een grondige renovatie. Hiervoor hebben we samengewerkt met Bouw- en Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij. De wensen voor de nieuwe toiletgroepen vanuit de gebruiker, the attention group, waren helder: een hoog comfortniveau, praktisch in onderhoud, maar vooral ook een ‘wow’-effect.

Bij de entree van de toiletgroep bij de ingang wordt dat meteen waargemaakt. Een schilderij uit de Gouden Eeuw vormt het decor van een setting waarin ’toilet maken’ van vroeger naar het nu wordt vertaald. Bij de heren kozen we voor een schilderij over vergankelijkheid.
De verlichting en de spiegels hebben een hoge attentiewaarde en dragen bij aan de bijzondere sfeer van de nieuwe toiletgroepen. Zo hebben we voor alle toiletgroepen een grote ronde wandlamp ontworpen, gemaakt van een bijzondere staalplaat (Frozen Clouds Zink van Lost Cowboys) met drie kopspiegellampen, die door de reflectie de cirkel prachtig theatraal aanlichten. Voor het damestoilet hebben we de Amersfoortse ontwerper Marcel Ossendrijver van M.OSS design een moderne kroonluchter laten ontwerpen. Wij werkten al eerder met hem samen bij het ontwerp van wijnbar Zuster Margaux. Boven de maatwerk wastafels (prachtig uitgevoerd door Focus Interieurprojecten) hangen diverse ronde spiegels, waarbij de Moonrise Mirror van Vij5 het meest tot de verbeelding spreekt. De mat gouden kranen en inbouw zeepdispenser van Vola zijn uitgevoerd met een sensor, evenals de bedieningspanelen van de toiletten. Om het comfortniveau echt voelbaar te maken, hebben we een kast ingebouwd voor alle hygiëne producten met een verlichte nis waar een bijzondere vaas staat met een verse bloem (&Tradition True Colour). De luxe materialen die we gebruikt hebben weerspiegelen het verleden, heden en de toekomst. De vloeren en achterwanden van de wastafels zijn terrazzo, de overige wanden een gevelmateriaal, verzaagd tot XL tegels. We hebben diverse gepatineerde metaalsoorten gebruikt, naast klassiek notenfineer en gecoat staal. En uiteraard veel spiegelend glas in diverse toepassingen.

Twee toiletgroepen met één herkenbare uitstraling; wij zijn trots op het resultaat en op alle mensen die hieraan hebben bijgedragen!

fotografie: suzanne paap – bloominspiration