loungecafé muziekmaatschappij

De muziekmaatschappij is gevestigd in een monumentale villa in Hilversum waar ongeveer 35, veelal jonge mensen, werkzaam zijn. De voormalige kantine, ongezellig en volgepropt met zwaar meubilair, wordt verbouwd tot loungecafé. Een paar keer per jaar wordt een deel ontruimd om plaats te maken voor een optreden. Voor het ontwerp van het interieur van het loungecafé hebben we gezocht naar een thema die de identiteit van de muziekmaatschappij verbeeldt. Belangrijke aanknopingspunten zijn muziek, geluid, groei, beweging en samen. Dit hebben we samengevat in het thema ‘Wave’. Hoe dit thema tot stand kwam, is te zien bij concepten.

De ruimte is verdeeld in twee zones; het café en de lounge. Het café is het meer formele, functionele deel van de ruimte, waar men kan eten en overleggen aan kleine cafétafeltjes of hoge bartafels. In de lounge gaat de strakke wandbank over in een luie, uitnodigende, zachte bank met kussens. De twee tinten grijs op de vloer en de verschillende kleuren van wand en plafond versterken de tweedeling in de ruimte. Hierdoor wordt meer intimiteit gecreëerd. De wand naar de keuken is opengebroken en heeft plaats gemaakt voor een functioneel scheidingselement met een grote tv aan de loungezijde en extra bergruimte in de keuken.
Het thema ‘Wave’ komt in het interieur terug in diverse elementen. De strakke bank heeft verschillende hoogtes en verschillende tinten blauw, waardoor een grote golfbeweging ontstaat. Ook de lampen erboven, die kantelbaar zijn, versterken dit effect. In de lounge zorgt een houten wand met verspringende blokjes voor een golfbeweging. De bijzettafels hebben een golvende rand.

fotografie: suzanne paap – bloominspiration